Hoi! Ik ben Charlotte, 35 jaar en moeder van zoon Karel van 4. 

Als afgestudeerd actrice aan de Toneelschool van Arnhem combineer ik het acteren met mijn baan als Trouwambtenaar & Ceremonie Spreker en dat is voor mij een gouden combinatie. Door mijn achtergrond in de theaterwereld past dit werk me als een jas. Eigenlijk kan ik er alles in kwijt wat ik me op de toneelschool eigen heb gemaakt, met als grootste verschil dat ik geen “rol” speel, maar daar sta als mezelf. 

 

Ik kom uit een warm nest waarin we veel belang hechten aan het waarderen en vieren van zowel grote als kleine dingen. Dat heeft me veel positieve levenslust opgeleverd en een ondernemende houding.

Ik hou van aanpakken, omdat ik ervan overtuigd ben dat je met enthousiasme

en doorzettingsvermogen heel veel kwaliteit van leven kunt bereiken,

maar ik hecht meer belang aan het gevoel van rijkdom dan aan letterlijke rijkdom.

 

Ik voel me een enorm rijk mens sinds ik trouwambtenaar ben. Ik hou van verhalen en van écht contact met mensen. In dit vak krijg ik het allebei in de meest pure vorm. Liefde is iets ongelofelijk krachtigs en het zit in ieder mens. Als ik tegenover twee mensen zit die in alles uitstralen dat ze nooit meer zonder elkaar willen dan licht dat de ruimte bijna letterlijk op. En ik ga daar ook van glimmen. Fantastisch is dat en een voorrecht om bij te mogen zitten. Het maakt mensen bovendien kwetsbaar en daardoor op hun mooist, vind ik. Het vraagt uiteraard om een veilige sfeer, maar als die er eenmaal is heb ik in no-time een eerlijk en open gesprek met een liefdespaar over de wezenlijke dingen van het leven. Prachtig.

 

Ik zou mezelf willen omschrijven als een wat nuchtere, moderne trouwambtenaar. Ik ben van mezelf een spontane, nuchtere vrouw, maar ik bedoel met name dat ik het huwelijk an sich eigenlijk niet zo interessant vind. Trouwen is een manier om je zakelijk aan iemand te verbinden. Met het oog op bijvoorbeeld erfenissen en gezamenlijke kinderen is het nog steeds de beste manier om alles “goed geregeld” te hebben, maar het heeft in mijn ogen niet zoveel met liefde te maken. Uiteraard trouwen de meeste mensen alleen met diegene waarvan ze denken: “dit is ‘m of dit is ‘r, met hem of haar wil ik de rest van mijn leven samen blijven.” Over dát overweldigende gevoel en die overtuiging wil ik het hebben tijdens mijn ceremonies, want dáár komt de liefde om de hoek kijken. Om dat te vieren hoef je wat mij betreft echt niet per se te trouwen. Een partnerschap (bijna hetzelfde als een huwelijk), een samenlevingscontract of juist helemaal niets van dat alles is reden genoeg om het samen een dag lang van de daken te schreeuwen, want ik gun het echt ieder stel om een keer een moment te markeren waarop ze samen zeggen: Yes! Wij gaan voor elkaar!

 

Het voelt als een enorme verantwoordelijkheid om het gesprek dat ik heb gehad met een liefdespaar om te zetten in een verhaal dat echt bij hen past. Dat kost tijd, overgave en toewijding. Ik dompel me even letterlijk onder in mijn bruidspaar. Als trouwambtenaar voor de gemeente Utrecht liep ik op een gegeven moment tegen de beperking van tijd en mogelijkheden aan. Een officiële trouwceremonie binnen mijn eigen gemeente is nu eenmaal aan tijd en regels gebonden en ik kan maar een beperkt aantal uren aan zo’n ceremonie besteden. Bovendien voelde ik aan alles dat het nóg beter en leuker kon dan ik tot dan toe voor mekaar kreeg. Daarom heb ik besloten om ook als freelance trouwambtenaar en ceremonie spreker aan de slag te gaan. Ik wil mensen de ceremonie van hun leven bezorgen en écht iets bijzonders bieden. Daar horen uitgebreidere gesprekken bij, persoonlijke vragenlijsten waarbij ik de bruid en bruidegom ook individueel aan het woord laat, contact met familie en vrienden voor verrassingselementen en interactie tijdens de ceremonie, meedenken over de verschillende bouwstenen waaruit een ceremonie kan bestaan etc. Ik wil met mensen de liefde vieren en stort me daar met hart en ziel in.

 

Als ik terugkijk op de ceremonies die ik tot nu toe heb mogen leiden ga ik spontaan stralen, want ik heb echt fantastisch mooie dingen meegemaakt en me bovenal kapot gelachen met mijn bruidsparen. Het waren stuk voor stuk sprankelende en bruisende liefdesfeestjes, waarin ruimte was voor álles wat er speelde en mensen met een grote glimlach de zaal of tuin verlieten. Yes!

 

Mijn eigen ervaringen in het leven hebben me doen inzien dat je moet vieren wat er is. Dat je de kans om elkaar de liefde te verklaren met beide handen moet aangrijpen en dat dat het mooiste is wat er bestaat. Vier het leven en de liefde in het hier en nu, met alles wat je in je hebt, want je weet nooit wat de toekomst brengt.

 

Als je het leuk vindt:

 

VOLG ME OP INSTAGRAM!

 

@charlotte.demoel